Our Refurbished Showroom is Complete!

Posted on

The subject of much interest to our customers and visitors during its development, our showroom is now open. It has been grabbing attention throughout the six month process, carried out by Williams Building Contractors.

The refurb for this building was designed around the spec of this Victorian railway platform canopy structure. They were salvaged from the demolition of the old Gloucester railway station, and painstakingly pieced back together for this project. They have been reclaimed and resurrected as the structure for our showroom - embodying what the company is about.

Canopy_at_Station.jpg#asset:1588

This is a shot of the canopy structure at its former home in Gloucester, where it was built on-site to suit the curved railway line. As a result, each roof truss had to be reconstructed to ensure the canopy could support the rectangular shape of our building. This work was carried out by HMS Engineering - a local company that have worked with some prestigious clients, including a certain TV program by the name of Top Gear. The ornate cast iron brackets and columns of this structure were shot-blasted by another local company, CSCS Blast Cleaning.

Showroom_Inside_Construction.jpg#asset:1585

Other reclaimed materials were used to ensure the building represents our appreciation of sustainability. The roof cladding uses salvaged corrugated iron sheets, while the white sash windows and internal doors are also reclaimed.  

Side_on_no_windows.jpg#asset:1586

Another pronounced feature of this building is the external walls, incorporating a great-looking waney-edge finish with Larch wood. The concrete "lego blocks" in place to support and retain the balcony are from Hereford Quarries, a company that recycles aggregates and sells decorative stone. The balcony itself is built with Anti-Slip Decking that we stock, which has proven very effective in the recent frosty weather! Our friends at Downey Engineering, who stock a selection of their hand-crafted garden furniture in a showroom in the Warehouse, made the balcony hand railings to match the metal trim of the building.

Firebelly_Stove.jpg#asset:1594

Inside, the walls and flooring have been decorated using assorted shades of reclaimed timber, to fantastic effect. A slate hearth salvaged from a snooker table is in place to support a multi-fuel 10Kw Firebelly Firepot stove, and its slow release of heat completes the homely feel of this building. An array of reclaimed tables and chairs, combined with our range of new country and vintage-style homewares, have been used to furnish the interior.

Showroom_Lighting.jpg#asset:1584

We are also displaying some striking new lighting fixtures, which we'll have available to buy in the showroom. Everything inside is for sale - except the coffee, which is free! 

Showroom_Front_Edited.jpg#asset:1598

A slimline aluminium structure and large glass panels were used for the entire front of the building, making the beautiful interior unmissable to passersby. The final touch for this project is going to be the patio area around the front entrance. Reclaimed York flagstone is currently being laid, and granite cobbles will be used around the perimeter of the building to provide a traditional sett paving finish. Look out for a photo of the finished look in the coming weeks✨